четверг, 24 ноября 2011 г.

О проектах...

Як пересічні громадяни ми всі, час від часу,  стикаємось з інформацією про саму незахищену категорію населення: діти-сироти. Хтось презирливо дивиться на тих, хто, звісно не за власним бажанням, позбавлений любові та турботи батьків. Хтось співчуває та проходить повз, а хтось допомагає чим може. Супермаркети проводять акції: приймають іграшки та речі від населення, заохочують купувати все необхідне для особистої гігієни дітей. На території України діє декілька благодійних фондів, різні організації беруть під свою опіку дитячі будинки.
Але діти-сироти виростають, обирають свій життєвий шлях, улюблену справу, роботу. І тут постає питання про те, як, в умовах динамічного розвитку суспільних процесів та технічного прогресу, зробити цих дітей соціально адаптованими, готовими до життя в сучасному інформаційному просторі. Цим, наразі дуже актуальним питанням, зацікавилася Дніпропетровська Обласна Наукова Бібліотека ім.. первоучителів словянських Кирила та Мефодія (ДОУНБ), зразок закладу культури, що відповідає потребам сучасного читача, технічно комплектована, інформаційно та соціально розвинута. Раніше бібліотека обслуговувала соціально незахищені категорії але тільки доросле населення регіону. Програма «Бібліоміст» внесла корективи до цього питання. Зрозумівши,що необхідно розширяти вікові категорії, за рекомендацією  програми «Бібліоміст»  ДОУНБ почала співпрацю  з представниками благодійного фонду С. Вакарчука «Люди майбутнього», дізналася про проблеми дитячих будинків,  провела моніторинг щодо визначення кількості дитячих будинків у місті, встановила їх контактні дані, представники зустрілися з начальником міського управління освіти, визначили можливі дії щодо роботи з дитячими будинками.
Тому в життя було впроваджено навчально-просвітницький проект «Зоряне місто», розроблений для вихованців дитячих будинків. Партнерами проекту виступили: Дніпропетровська обласна державна адміністрація, Дніпропетровська обласна організація національної спілки краєзнавців, Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М.
Макарова. Партнер проекту Кіровська районна організація політичної партії «Україна Майбутнього».

Із  девяти учасників проекту створено творчу групу. Проект «Зоряне місто» сприятиме мотивації підлітків  до активного громадського життя: формуванню громадянської позиції, умінню  використовувати ресурси одного із соціальних інститутів суспільства  - бібліотеки, навчанню вільно  користуватись  інструментом демократичного суспільства – мережею Інтернет. Під час занять передбачається  знайомство вихованців дитячих будинків з цікавими людьми – творцями космічної техніки, відеозустріч з українськими космонавтами, що живуть у містах  Київ та Москва,  для дітей підготують  огляди літератури, навчать письмово висловлювати                                                                                                                                        свої враження про книги та рекомендувати їх своїм друзям,  для них  організують виставку  дитячих малюнків на тему «Крок до Зірок», і запросять на зустріч авторів робіт,  організують автомобільну екскурсію по місту «Космічна брама Дніпропетровська» . Діти отримають нові знання, відчують позитив від спілкування з цікавими людьми. Проект «Зоряне місто» діятиме  протягом 3-х місяців. Працівники Дніпропетровської Обласної Наукової Бібліотеки ім.. первоучителів словянських Кирила та Мефодія сподіваються, що цей проект буде пізнавальним і корисним не тільки для дітей-сиріт, але і для дорослих. Що це тільки перша, сподіваємось вдала,  ластівка, перший крок, за яким бубїдуть інщі, цікаві, потрібні, актуальні. Що ініціативу втілювати в життя подібні проекти підтримають інщі заклади культури, тому що кожен повинен зрозуміти, що чужих дітей не буває, і що саме зараз ми формуємо нашу зміну, наше майбутнє.

1 комментарий: